STOLLAR BOLLAR PODCAST

LYSSNA DIREKT på senaste avsnittet genom att klicka HÄR!

KUL NYHET:

Vi har aldrig jagat lyssnarsiffror men eftersom plattformen Anchor där vi la upp podden i höst köptes upp av Spotify fick vi plötsligt statistiken.
Det visar sig att podden växt sen Spotify tog över med 69% fler lyssningar, 20% fler följare, vi är ett stort antal följares topp-podd.
Kom gärna med förslag på spännande ämnen och gäster.

Vi är i full gång med Säsong för Kärlek.

Nu släpper STOLLAR BOLLAR en serie podavsnitt på temat kärlek och intimitet. Vad ska vi utforska? Jo, vi ska prata relationer, lyssna på poesi om längtan, begrunda kärlek till en plats, brist på kärlek, hur vi skildrar kärlek, om romantisk kärlek finns eller om den är en fix ide? Är omvårdnad kärlek? Kan man älska ett djur lika mycket som en människa? Kärleken till gud, hur känns den? Är narcissism kärlek? Måste man verkligen älska sig själv för att kunna älska andra? Olika sätt att leva tillsammans... eller allena, olika sexualitet...BDSM, swinger, monogam, polygam, polyamorös, för evigt singel, tillsammans med en parasit eller i evig symbios?

Här är några av avsnitten från senaste säsongen:

1. Nick Caves hjärtespalt, förälskelse, Om bara...

2. Carin H om BDSM

3. Att leva i ett öppet äktenskap. Med Malin.

En podcast om hur vi gör story av vår samtid.

Spännande gäster i en egen ljudvärld är vår grundidé och ämnena vi intresserar oss för är lika gränslösa som osorterade.

Författare Petra Revenue, kompositör Björn Knutsson och skådespelare Karin Blixt formar  podcasten STOLLAR BOLLAR.  Vi har varit en del av Teater Trixters konstnärliga kärna i många år, och när vi lämnade denna plattform i december 2020 var det självklart för oss att fortsätta samtalet med varandra och med andra i ett nytt format. Stollar Bollar är ett sätt att mötas, diskutera och gestalta tillsammans med människor som intresserar oss.

LYSSNA DIREKT genom att klicka HÄR!

Biblioterapi- äntligen ett botemedel mot bokstavlighet? Gäst Eva Bergstedt.

I dagens episod av STOLLAR BOLLAR samtalar Petra med journalisten Eva Bergstedt. Eva fördjupar sig just nu i en slags djupläsning av litteratur som kallas biblioterapi. Vi lever i en tid då många problem och symtom tolkas bokstavligt. Kan vi istället, genom erfarenhet som transformerats till fiktion, dela djupare upplevelser och processer? Biblioterapi skiljer sig från "vanliga" bokcirklar genom att det finns en kunnig person som guidar samtal och läsning. Ämnena kan vara svåra, tex sorgebearbetning, en nära anhörigs självmord, anorexia-problematik. Nedan ett antal artiklar Bergstedt skrivit på temat.

 

https://www.svd.se/biblioterapi--ett-satt-att-bearbeta-barnens-sjalvmord

 

https://www.svd.se/alternativ-medicin-mot-livsproblemen

 

https://www.svd.se/brittiska-lakare-testar-bocker-pa-recept

 

https://www.svd.se/forfattarna-sjalva-valjer-aldrig-gratit-sa-mycket

 

https://www.svd.se/bockerna-hjalpte-mig-att-grata

INTIMITETSKONSULTEN OCH MÄNNEN

Karin har varit hos en intimitetskonsult för att lära sig tekniker som skådespelare, för att lättare kunna röra vid andra. Hon har även upptäckt att en mytomspunnen sten i Japan spruckit, vad händer när räv-anden med nio svansar smiter ut? Petra grubblar på dom nya tongångar som hörts angående navelskåderi som identitetspolitik i kontrast till kriget och det nya mansideal som vissa efterfrågar i kristid. Mossigt eller begripligt? Gäst i detta avsnitt är konstnären Hans Carbe. Han vänder på skapelsebegrepp redan i sin process, där ofta hans vårdassistenter deltar. Se hans bilder här: Selfpictures - Hans Carbe Art (cargocollective.com)

Hans är en av konstnärerna som ingår i Karins projekt Omsorg Om, som består av olika delar.

27 Maj kan du möta STOLLAR BOLLAR live på Litteraturhuset i Göteborg. Mer om det snart.

Möt Johanna Saint Michaels. Om döden, skönheten och Lars Vilks.

Äntligen besöker filmare Johanna Saint Michaels STOLLAR BOLLAR. 

Hon är verksam inom dokumentärfilm, men även som konstnär. Från första början, när hon påbörjade sitt konstnärskap, var Saint Michaels fascinerad av  döden och redan på konstskolan sökte hon en döende person som hon kunde samarbeta med. Målet var att skildra själva dödsögonblicket. Handledare var ingen mindre än Lars Vilks. Johanna har levt en stor del av sitt liv i USA och berättar även om sin tid som fotomodell och om hur hon kom att intressera sig för den kvinnliga sexualiteten, ålderns baksida och skönhetens förfall. Förutom dessa teman skildrar Johanna Saint Michaels människor i upplösning utan att backa, vilket ibland fått icke önskvärda konsekvenser. Hennes exman Matt Johnsson från The The bidrar med Musik & Poesi, stycken som även finns med i filmen The Inertia Variations.

https://saintmichaelsproduction.se 

The Inertia Variations https://vimeo.com/103339032

Penthouse North https://vimeo.com/103339032

Foto av Ines Sebalj.

Medan vi brinner

I detta avsnitt reflekterar Karin och Petra över saker dom lagt märke till den senaste extraordinära veckan. Ryssland har invaderat Ukraina och väst reagerar starkt. Vibbar från det kalla kriget skakar om oss. Vad betyder Europas historia för oss?  Petra far till Polen och besöker bla AUSCHWITZ-BIRKENAU förintelseläger. Hon blir medveten om hur lite hon egentligen vet om det förflutnas svarta ögonblick. Det är lätt att fasta i årtal, kanske värjer man sig.  Hur formar egentligen platsen vi bor på vår själ och vår syn på omvärlden? Petra reflekterar även kring skillnaden mellan att resa ensam och resa i grupp eller par. På planet möter hon Albin Holmström från Vårgårda. Basist i bandet As we burn. Albin har träffat kärleken i Polen och arbetar aktivt i föreningen Suicide Zero. Petra spelar in deras möte. As we burn är även avsnittets konstnär.

ALKOHOL med Kennet Lundin och Martina Samuelsson

Vårt mest önskade ämne är ALKOHOL. Detta att berusa sig och ambivalensen kring dryckens både ljusa och mörka sidor tål att vridas och vändas på. Och det kommer vi säkerligen att göra i flera episoder. I detta avsnitt får vi besök av Kennet Lundin i vår studio. Kennet Lundin, född 1964 i Karlskoga, är en svensk marinbiolog och författare. Kennet Lundin har studerat biologi vid Lunds universitet samt Göteborgs universitet. Han disputerade 1999 vid Göteborgs universitet och har därefter fortsatt sin verksamhet vid Göteborgs naturhistoriska museum. Han är vetenskaplig intendent vid Göteborgs naturhistoriska museum och docent vid Institutionen för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet. Kennet är en återkommande gäst hos oss och i här pratar han om fördelarna med att tåla jäst frukt i ett historiskt perspektiv. Vår andra gäst är Martina Samuelsson som Petra besöker i Härnösand, norröver. Martina är en konstnärssjäl som även arbetar inom vården. Martina läste för 2 år sen boken Jag som var så rolig att dricka vin med: rapport från ett år som nykter alkoholist av Rebecka Åhlund. Martina kände sig träffad och bestämde sig för att förändra sitt liv efter det. Hon bestämde sig för att sluta med alkohol. Martina reflekterar även kring sin ålder och hur nykterheten påverkar synen på hennes egen kropp, på relationer och på livet i sin helhet. Inbjuden konstnär är Nils Wahlström alias Nila Samson.

Pranic healing med Pia Christina Ahrberg

När Petra opererat livmodern träffade hon en kvinna i Thailand som korrigerade energiflödet genom att trycka på olika ställen på Petras kropp. En ordlös behandling som gjorde Petra lättare till sinnes även om det gjorde ont i stunden. En balans infann sig. När hon sen stötte på Pia Ahrberg i Lucca kändes det som att det var meningen. Pia är en Pranic healer som arbetar med att hela energifält kring människor som behöver ett lyft, fysiskt eller psykiskt. Karin och Petra diskuterar även det faktum att traditioner som yoga och meditation... som från början var menade att knyta människan till den gudomliga kraften, i vår kultur blivit till egostärkande friskvård.

Vill du veta mer om Pias verksamhet. Kolla upp hennes hemsida. Holistic | Coach Pia Ahrberg

Ida Gillner om hur sorgen gav henne tillgång till själens instrument

När Ida Gillner förlorade sin älskade syster gav sorgen henne tillgång till pianot som hon tidigare känt visst motstånd inför. Här berättar hon om en konsert med alldeles särskild relevans, och delar även med sig av sin process i ett samtal med Stollar Bollars Karin. Ida är även avsnittets konstnär så det är hennes musik vi får lyssna till. Ida Gillner är sopransaxofonist, artist, kompositör och kulturpedagog från Göteborg. Utbildad på Högskolan för Scen och Musik arbetar hon idag som fritt verksam musiker och rör sig inom och utanför folk- och världsmusikgenren. Med en grund i judisk och nordisk folkmusik jobbar Ida gärna genreöverskridande och genreutforskande i både komposition och musicerande. De senaste åren har passionen för jiddischkultur fått stor plats. Bl.a i olika klezmergrupper och i projktet Shtoltse lider/Proud poems där duon Ida&Louise har tonsatt dikter på jiddisch till deras konsertföreställning med samma namn. Ida har även nyligen börjat studera jiddisch.

Kirsten Bonnen Rask, Karaktärernas psykolog

Stollar Bollar avslutar säsong 2 med ett samtal med Kirsten Bonnén Rask. Petra besöker henne i ett nytt fantastiskt hus på Falster i Danmark, där Kirsten inte bara kokar manus tillsammans med olika författare utan även mat. Kirsten ser tydliga paralleller mellan att skapa i kök och skapa berättelser. Vi pratar  dramaturgi, hur man kan förhålla sig till självbiografiskt material och hur man kan ta reda på sina karaktärers hemligheter. Kirsten är dansk men talar svenska i avsnittet.Kirsten Bonnén Rask har mer än 40 års erfarenhet som manuskonsult, parallellt med att vara beslutsfattare, lärare och projektutvecklare. Hennes tjänster spänner över alla produktionstyper och format, med flera prisvinnare, i bagaget, för bästa manus/film. Kirsten har arbetat med Lars von Trier, Lone Scherfig och Bille August för att bara nämna några. Under de 40+ åren har hon läst och gett råd om många hundra berättelser – kortfilmer, serier, filmer, dokumentärer. Hon jobbar med fokus på karaktärer och menar att alla berättelser inte behöver ha samma struktur. Att undersöka motiven hos karaktärerna, att ta reda på vad som är viktigt för författaren att berätta, och att titta på strukturerna i universum är viktigt för att utveckla berättelsen och få den strukturmässigt på plats.

Mediala spioner? Lars Andersson om dokumentären The third eye spies...

När Karin skriver på sin pjäs Ängel? gästar skådespelare, regissör och personliga assistenten Lars Andersson Stollar Bollar och diskuterar dokumentären The third eye spies med Petra och Björn. I filmen berättar fd CIA agenter om sitt arbete med medier, s.k remote viewing. Information har släppts om forskningsprojekt som pågått från 70 till 90-talet. Lars försöker reda ut varför han är så fascinerad av fenomen som inte passar in i vårt vetenskapliga paradigm. Längtan är stor efter att hitta en berättelse som även rymmer extraordinära upplevelser.

Third Eye Spies (FULL MOVIE) - YouTube

LYSSNA DIREKT genom att klicka HÄR!

PELLE OSSLER OCH SARA BROOS OM VARFÖR DET SKEVASTE ÄR DET VACKRASTE

Musiker/kompositör Pelle Ossler och filmare Sara Broos äter sushi tillsammans med Petra i detta avsnitt. Under måltiden avhandlas livets och konstens villkor, hur man närmar sig det man är mest rädd för, faran med att smaska under inspelning, hur det skeva kan bli vackert, meningen med att göra det man gör fullt ut, lycka i att skapa tillsammans och hur 1 plus 1 kan bli större än 2. Sara Broos är mest känd för sina filmer För dig naken, ett porträtt av hennes gudfar Lars Lerin på jakt efter kärleken och Speglingar om hennes relation med sin mamma konstnären Karin Broos. Hon arbetar just nu på filmen Skärvor. Sara driver även Alma manusutbildning där Petra är huvudlärare. Pelle Ossler är gitarrist, sångare, låtskrivare och konstnär. Parallellt med egna plattor har han spelat i Wilmer X, 2003 bildade Thåström, Niklas Hellberg och Ossler det experimentella industri-/ambientbandet Sällskapet. Sällskapet albumdebuterade 2007, med uppföljare 2013 och 2018. Osslers solokarriär pågår parallellt med dessa projekt, och han har i mars 2018 släppt totalt sju kritikerrosade soloalbum. Senaste albumet Evig himmelsk fullkomning gavs ut i mars 2017. Nu är han aktuell med ny musik. Smakprov finns i avsnittet.

Förutom Osslers musik hörs i avsnittet FUNK av då 10-årige Vincent Knutsson Blixt.

SEX, Incels, Femcels och Boylove...

Denna episod av Stollar Bollars podcast handlar om SEX, eller kanske bristen på sådan. Incels och femcels, vad för slags rörelser är det egentligen? Karin och Petra grubblar på detta. Är folk prydare nu? Är det någon som lyssnar på Mike Pence podd förresten? Karin intervjuar även Boylove författaren Maria Jalkestedt om en genre som skänker många oväntad njutning. Musiken och ljud som vanligt av Björn Knutsson.

SKVALLER

Vad är egentligen skvaller? Och har sociala medier fått en ny funktion när dom används i både skilsmässor och rättegångar för att manipulera betraktarens perspektiv. Karin och Petra diskuterar Johnny Depps och Amber Heards dramatiska skilsmässa och rörelsen Free Britney. På vilket sätt använder Depp och Heard samma filmsnutt, en film som visar Depp kanonfull hemma i deras kök, för att vinna poäng hos domare och offentlighet? Och på vilket sätt visade sig konspirationsteoretikerna ha rätt i berättelsen om Britney Spears? Episodens konstnär: Mikael Boyen.

LYSSNA DIREKT genom att klicka HÄR!

Bajs, Bergsbestigning och Alkemi

PREMIÄR för STOLLAR BOLLAR!  I detta avsnitt sparkar vi ÄNTLIGEN igång vår podcast genom att bla reda ut vad som händer om man blir bajsnödig när man klättar i berg. För att få ordning på detta har vi tagit deltidsäventyrare Evalena Edgren till hjälp. Vi börjar i det lägsta, prima materia, för att tillsammans med våra lyssnare skapa guld. Vi njuter av poesi med veckans konstnärer, Mauritz Tistelö och Janne Kemi. Vincent Knutsson-Blixt bjuder på funk, och vi samtalar om det som upptar oss, vilket är vår själva ide.

Mauritz Tistelö är poet och performanceartist. 

Skurkar, virus och andra parasitoider

I veckans episod vänder vi och vrider på SKURKEN. Hur beter sig egentligen en riktigt skurkaktig person? Hur vet man vem som är antagonisten i samhället och i våra skapade berättelser? Stollarna konstaterar att "positive thinking" har påverkat den karismatiske skurken Donald Trump negativt. Bara för att han påstår något alldeles bestämt betyder det inte att det är sant. Veckans gäst är Kennet Lundin. Med honom analyserar vi den hypermoderna crispr-tekniken som stökar om i vårt innersta och tillsammans försöker vi klargöra om virus är biologins egen superskurk. Och hur ska vi se på vår egen roll i dessa dystra tider? Är människan en parasit på jordens yta? Det värsta skurkigaste varelsen av alla? Veckans konstnär Christer Öhman lockar till drömmar om stjärnklara nätter i fjärran.

Under inspelning med Kennet Lundin. 

Vill du veta mer om Kennet?  Han är vetenskaplig intendent vid Göteborgs naturhistoriska museum och docent vid Institutionen för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet.  Lundins forskning handlar om form och släktskapsförhållanden hos marina ryggradslösa djur. Ett fokus ligger på de grupper som var först i historien att utveckla tvåsidig kroppsform, med fram och bak, samt tre kroppsskikt. Maj 1999 blev han först i världen med att doktorera på djurstammen Nemertodermatida, tvåstensmaskar. Dessa studier har betydelse för förståelsen av evolutionshistorien för djurens stamträd och för utvecklingen av organsystem, som hjärna, mag-tarmsystem och stamcellsforsking. Han har också studerat paradoxmaskar. Ett annat ämne är nakensnäckor. 

Vincent Knutsson Blixt gör en del av musiken. Trots sin ringa ålder exprimenterar han med språk och "funky sounds" i många avsnitt.

Fåglar och fula fiskar 

Vi fortsätter i detta avsnitt utforska ondskans natur och olika typer av skurkighet. Vi snuddar vid sektbeteenden och grubblar på bibelns ibland ambivalenta budskap. Var Jesus en shysst kille? Gäst i studion är prästen Lars van der Heeg, som även sjunger, skådespelar och skriver på din debutroman när han inte idkar bröllop och begravningar, predikar eller arbetar som studentpräst. Karin delar sin fascination för citybirds, det vill säga fåglar och människor som lever med och för fåglar. Vi träffar en fågelkonstnär som tillbringar tid på gatan och som tolkar fåglars beteenden på eget vis. Veckans konstnär som skapar musik är Salome Kent.

Även i Bibeln finns det skurkar. Här diskuterar vi med prästen Lars van der Heeg som har många strängar på sin lyra. Förutom sitt arbete för svenska kyrkan sjunger och skådespelar Lars samt arbetar på sin första roman.

Musan, gudinna eller tvångstanke? 

Varför är det så svårt att leva upp till "musa-status"? Måste man vara mystisk, duger inte en människa av kött och blod? Varför känner kvinnor skam när dom själva objektiviserar? Måste musan leva långt bort men ändå vara kopplad till din smärtpunkt? Hur subjektiva vågar vi bli? Är det vanligt att hemliga kommunikationer existerar mellan konstnärer, att meddelanden utbyts i konst som man inte låtsas om i verkligheten? Ett sätt att älska, ett sätt att ta hämnd. Är det "allt för konsten" som gäller? På vilket sätt liknar vampyrer konstnärer? Vad är en musa enligt den ursprungliga betydelsen? Gäster är musiker och författare Kajsa Grytt samt Josefin Gray, skådespelare i gruppen Iraqi Bodies, som är avsnittets konstnärer. Musiken i övrigt är Björns och dikterna som inleder och avslutar är mina egna tidiga.

 

Kajsa och Petra samtalar på zoom.

Den förlorade musan

Vi fortsätter diskutera musan i ytterligare en episod. Gäster då är Christer Öhman musiker och kompositör som förlorat kontakten med musan när han bildade familj, Lars Andersson skådespelare och regissör. Veckans konstnär är poet och författare Louise Halvardsson.

Christer Öhman begrundar sina livsval i Stollar Bollar.

LYSSNA DIREKT genom att klicka HÄR!

Louise Halvardsson läser poesi i avsnitt 5.

Om åldrande

Vi blir alla äldre i en kultur som hyllar aktivitet och effektivitet. I detta STOLLAR BOLLAR grubblar vi bla på blå zoner i världen, platser där människor blir över 100 år. Vad har dessa ställen gemensamt? Karin har koll på det. Vi reder ut varför det blivit en trend att låta håret växa grått...handlar det verkligen om att Sophie Fontanel fick sparken från Elle magazine för att hon ansågs för gammal för att vara trendkänslig? Vi smakar på Gero-transendens, en teori om att tidsplanen löses upp när man blir äldre och att livets berättelse komponeras om av de viktigaste händelserna i en människas liv. Vi diskuterar ensamhet och iden om Folkhemmet med veckans gäst AnnBritt Reveny...som tidigare var politiskt engagerad men numera helst kommunicerar med sin hund Pricken. AnnBritt är även Petras mamma. Veckans konstnär är Petra Hellberg som är sjuksköterska och barnmorska samt poet. Petra arbetar nu med människor i livets slutskede och kommer snart med sin litterära debut. Allt komponerat till musik av Björn Knutsson.

Petras mamma AnnBritt Reveny tillsammans med sin väninna Ingabritt visar upp artikeln som nämns i avsnittet.

Psykopatens återkomst

I detta avsnitt diskuterar Stollar Bollar psykopatens återkomst, Knutby-dokumentären som nu är aktuell på HBO och bävrars tvångstankar samt lite annat smått och gott. Vi är redan i full gång med nästa episod som handlar om berusning och hänryckning, så detta är något av ett mellanavsnitt med mer snack och mindre konst. Vi tar igen det i nästa! 

Björn Knutssons musikaliska värld

Vi har fått frågor om var en kan lyssna till Björn Knutssons musik. Här kommer svaret. Du känner säkert igen en del från Trixters föreställningar. Björn arbetar även med film och radio och är en av oss i Stollar Bollar podden.