PORTRÄTTET

Här kan du följa projektets framväxt.

Förutsättningarna: 2 skådespelare, en arena.

Tidsplan: Färdig film 2024. 

Ambition: Arbeta tillsammans över erfarenhetsgränser.

Vad handlar PORTRÄTTET om?

Den dramatiska frågan vi vill ställa: Kan kärlek överleva oceaner av tid?

En konstnär som inte längre kan måla ringer upp en kvinna som han endast träffat vid några få tillfällen för nio år sedan. Konstnären och författaren kände nyfikenhet för varandra men då båda var upptagna i andra relationer inleddes inget förhållande. Dom har haft sporadisk kontakt brevledes genom åren, men inte hittat en form för eventuell vänskap, snarare har glappet mellan dom bara blivit större. Ibland även misstänksamheten. Konstnären vill nu att kvinnan ska sitta modell för honom under ett par timmar och att dom ska prata igenom vad som hänt, vad som kunde ha hänt och vad dom egentligen kände för varandra. Han önskar sig en musa. Hon har just haft en mindre hjärtattack och hoppas på ett ärligt samtal om konst, liv och död. Vad händer när dom vistas i samma rum? Är den potentiella uppgörelsen bara en fantasi, en projektion, en längtan bort från..? Utanför ateljéns väggar invaderar Ryssland Ukraina och en pandemi håller på att avklinga.

INSPIRATION:

John Cassavetes och Gena Rowlands, Jim Jarmusch, Agnes Varda, Frida Kahlo, Fellini och hans kvinnoarketyper, Man Ray, Anais Nin och Henry Miller. Filmen My dinner with Andre.

Anslaget till PORTRÄTTET klicka på länken!

Regi: Golaleh Azad och Petra Revenue.
Musik: Björn Knutsson Text till musik: Karin Blixt. Foto: Fabian Engström.
Manus: Petra Revenue
I rollerna som Iris och Henry: Malin Morgan och Lars Andersson.
Vi experimenterar med både arbetsprocess och distributionsformer genom att hålla processen transparent och utforska flera plattformar. Hur kan vi tränga in i ett universum och lära känna karaktärer?

Projektets olika delar:

Filmen. PORTRÄTTET. Det fysiska mötet.
Romanen. PORTRÄTTET, mellan raderna. Karaktärernas tankar medan mötet sker. Hela bilden.
Podcasten. Om processen och ämnena projektet berör. Kärlek, intimitet, projicering. Konst.
Föreläsningsserien. En diskussionsplattform där vi undersöker var gränssnittet mellan konstnärlig film och branschens klimat går. Sättet vi berättar historier förändras. Vi ser två rörelser, en kommersialisering och en dragning åt konstfilm. Vår värld förändras samtidigt och begrepp som fake news har blivit en del av vår realitet. Men är det storytelling eller retorik? Hur skapar man? Hur når man ut? Vad är tabu? Gäster ska bjudas in till varje tillfälle från olika delar av konst och filmvärld. Perspektiv ska ställas mot varann. Vi tänker oss samtalet som aktivism. Vi ska med projektet inte enbart skapa utan delta i det offentliga samtalet. Föreläsningsserien kan komma att ta plats i olika städer, inte enbart i Göteborg.
Work-in-Progress. Går det att göra film på det här sättet? Genom nedslag i det konstnärliga arbetet blir processen tillgänglig. Offentliga sammankomster som kan ske i undersökande undervisningsform tex i samarbete med film och konstskolor.
Detalj:
Idén med filmen och roman kommer delvis från Orhan Pamuks Museum of Innocense i Istanbul.  Författaren till en roman om förlorad kärlek har där fyllt ett helt hus med sina fiktiva karaktärers minnen. 
För mig var denna installation i flera våningar en otrolig upplevelse. Den nördiga detaljrikedomen, kärleken till det fiktiva universet, skönheten i genomförandet.
Detaljer från romanen får ny innebörd, den inredda barnkammaren på vinden för ett förlorat barn, hundratals cigarettfimpar som en kvinna rökt osv.
I anslaget deltar konstnärerna Lena Selander, Birgitta Jannesson och Shapur Akbari. Även verk av Vladimir Stoces.
Tack KKV, Götheburgo, Filmcentrum väst, Tchikana films samt Vladimir Stoces.

Regissörer och projektledare Golaleh Azad och Petra Revenue. Petra och Golaleh möttes när Petra undervisade på Valand där Golaleh gick. Petra såg något i Golalehs visuella uttryck som slog an något. Ett samarbete som från början var präglat av lärare/student relationen ändrade form och blev till ett jämnlikt samarbete, just nu med fokus på att forma ett gemensamt projekt. Golaleh knöt omedelbart Fabian Engström till projektet.

Verk av Vladimir Stoces.

 

Kontakta oss gärna om du är intresserad av processen, vill veta mer eller på annat sätt interagera. Vi kommer att ordna läsningar, workshops och podcasts i relation till projektet.