PORTRÄTTET

PROJEKTETS KONSTNÄRLIGA DELAR:

Filmen. PORTRÄTTET.  En kärleksfilm i form av ett enda möte. I rollerna som Iris och Henry: Malin Morgan och Lars Andersson.

Romanen. PORTRÄTTET- mellan raderna. En kärleksroman i form av ett enda samtal.
Makligt går Henry fram till Iris och kysser henne. Det är en kyss som får henne att minnas alla andra kyssar, alla möten hon varit en del av smälter samman när deras tungor möter den andra. Alla kroppars åldrar som pressats in i henne med ömhet och med våld, all åtrå som hon gått till mötes med sin alldeles egna lidelse. Låt min droppe rulla på din flundra. Min längtan är ett vilt oväder, giftig som ett blommande blåregn.

Han lämnar henne efter kyssen trots att hon brinner, jäser, lyser. Lyder. Trots att det inte finns någon tvekan. Iris tappar balansen när han backar. Det är som om kyssen inte ägt rum samtidigt som allt det skeva omvandlas, ställs till rätta. 

Porträttet- mellan raderna- är en kärleksroman i form av ett enda samtal och en besynnerlig brevväxling. Konstnären Henry bestämmer sig för att ringa upp sin gamla förälskelse Iris efter 10 år, eftersom han befinner sig i en skaparkris. Han tror det kan lossna om han får måla hennes porträtt. Författaren Iris har just haft en hjärtattack men bestämmer sig ändå för att tacka ja till förslaget, trots att hon bävar för vad mötet kan väcka för känslor.  

Vad kan finnas kvar mellan två människor som attraherats av varandra mitt i livet men som valt bort den andre på grund av pågående relationer? Kan längtan överleva tid och rum och går den i så fall att porträttera?

Foto Fabian Engström

DATUM DU INTE SKA MISSA

5 Dec Work in Progress med gäster på Litteraturhuset.

29 Jan 2024 Vi firar projektet med provtitt och gäster under filmfestivalen. Boken släpps. Litteraturhuset.

Feb Film Västmanland.

21-23 mars Stockholm. 

INSPELNINGEN AVSLUTAD, NU KLIPPER VI

Porträttet är en berättelse du kommer att kunna ta del av på flera plattformar. Vi experimenterar med både arbetsprocess och distributionsformer genom att hålla processen transparent. Följ processen på vår  Youtube channel där vi vloggar under arbetets gång.

Tidsplan: Färdig film 2024. Porträttet- mellan raderna- Ges ut av Stevali våren 2024.

Regi: Golaleh Azad och Petra Revenue. Musik: Björn Knutsson Text till musik: Karin Blixt. Foto: Fabian Engström. Manus: Petra Revenue

REFLEKTERANDE DELAR

PODCAST

Om processen och ämnena projektet berör. Kärlek, intimitet, projicering. Konst.

FÖRELÄSNINGSSERIE

En diskussionsplattform där vi undersöker var gränssnittet mellan konstnärlig film och branschens klimat går. Sättet vi berättar historier förändras. Vi ser två rörelser, en kommersialisering och en dragning åt konstfilm. Vår värld förändras samtidigt och begrepp som fake news har blivit en del av vår realitet. Men är det storytelling eller retorik? Hur skapar man? Hur når man ut? Vad är tabu?
Gäster ska bjudas in till varje tillfälle från olika delar av konst och filmvärld. Perspektiv ska ställas mot varann. Vi tänker oss samtalet som aktivism. Vi ska med projektet inte enbart skapa utan delta i det offentliga samtalet. Föreläsningsserien kan komma att ta plats i olika städer, inte enbart i Göteborg, Stockholm och Malmö.

WORK IN PROGRESS

Går det att göra film på det här sättet? Vilka hinder måste man ta sig över? Genom nedslag i det konstnärliga arbetet blir processen tillgänglig. Offentliga sammankomster som kan ske i undersökande undervisningsform tex i samarbete med film och konstskolor.
I anslaget deltar konstnärerna Lena Selander, Birgitta Jannesson och Shapur Akbari. Även verk av Vladimir Stoces.

Regissörer och projektledare Golaleh Azad och Petra Revenue. Petra och Golaleh möttes när Petra undervisade på Valand där Golaleh gick. Petra såg något i Golalehs visuella uttryck som slog an. Ett möte som från början var präglat av lärare/student relationen ändrade form och blev till ett jämnlikt samarbete, just nu med fokus på att forma ett gemensamt projekt. Golaleh knöt omedelbart Fabian Engström till projektet.

REGIVISION

Nyckelord för vår visuella vision är längtan, intimitet och illusion. Att hitta bilder som avslöjar hemligheterna bakom ett intimt möte. Kamera och regi ska tränga in i karaktärerna och följa deras emotioner. Nerverna. Fantasierna. Lyckan. Besvikelsen. Vi ska stanna länge i både eufori och närhet, ett realiastiskt spel är därför av största vikt, en autencitet som fotografen kan hänga kvar i. Därav äldre referenser som Cassavetes, som tex i filmen Woman under the influence som skildrar en kvinnas kamp med relationer trots sin manodepressiva läggning. Filmen Porträttet liknar därför inte Petra Revenues tidigare filmer (regi) där hon arbetat med animation och ett mera förhöjt tilltal. Golaleh Azads fascination för detaljer ska vi ta till vara på. Hur händer rör på olika sätt vid hud och konstnärligt material, hur ljus faller in i rum och över ansikten. Att skapa en trygg miljö med minimala förflyttningar är därför av yttersta vikt. Både för produktionen men även för regin. Vi är båda intresserade av koncentration och av hur processen ter sig inom olika konstformer. Därför vill vi spegla "vår" konstnär Henrys process med Porträttet av Iris, i andra konstnärers process. Dessa nedslag kommer att utgöra en slags refräng i filmen, vi landar i spänningen mellan paret och i deras specifika situation och sen backar vi ut i andra ateljeer, för att visa att sökandet efter det perfekta mötet inte bara gäller våra karaktärer utan är en allmängiltig strävan, en väg framåt. Att parallellt med filmmanus skapa ytterligare ett textmaterial kallat Porträttet- mellan raderna - ger oss ytterligare material att arbeta med om så önskas.

Verk av Vladimir Stoces.

INSPIRATION

John Cassavetes och Gena Rowlands, Ashgar Faradi, Jim Jarmusch, Filmen My dinner with Andre som nämns i berättelsen.

Detalj:
Idén med filmen och roman kommer delvis från Orhan Pamuks Museum of Innocense i Istanbul.  Författaren till en roman om förlorad kärlek har där fyllt ett helt hus med sina fiktiva karaktärers minnen. 
För mig var denna installation i flera våningar en otrolig upplevelse. Den nördiga detaljrikedomen, kärleken till det fiktiva universet, skönheten i genomförandet.
Detaljer från romanen får ny innebörd, den inredda barnkammaren på vinden för ett förlorat barn, hundratals cigarettfimpar som en kvinna rökt osv.

PORTRÄTTETS huvudman är STOLLAR BOLLAR, med oss på resan är GÖTAFILM, STEVALI BOKFÖRLAG, Gothenburg filmstudios. Konstnärer från KKV.  Götheburgo, Filmcentrum väst, Mediaverkstan,Tchikana films samt Vladimir Stoces och Göteborgs stad. Romanen kommer att ges ut av STEVALI våren 2024.

Kontakta oss gärna om du är intresserad av processen, vill veta mer eller på annat sätt interagera.